Syracuse, gelegen aan de zuidoostkust van het eiland, heeft een duizendjarige geschiedenis: gerekend tot de grootste metropolen van de klassieke tijd] blonk het uit in macht en rijkdom met Athene, dat tevergeefs probeerde het te onderwerpen. Het was het thuisland van de wiskundige Archimedes, die tijdens het beleg van de Romeinen in 212 voor Christus de leiding nam over de verdediging ervan. Syracuse was eeuwenlang de hoofdstad van Sicilië, totdat het in 878 door de Arabieren werd veroverd.

In de Spaanse tijd omgevormd tot een fort, kreeg het historische centrum, Ortigia, zijn huidige barokke uiterlijk met de wederopbouw na de gewelddadige aardbeving van 1693. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het jaar 1943, werd het ondertekend in het zuiden- ten westen van Syracuse, in het district Santa Teresa Longarini, de wapenstilstand die de stopzetting van de vijandelijkheden tussen het Koninkrijk Italië en de geallieerde strijdkrachten van de Anglo-Amerikanen bekrachtigde; in de geschiedenis bekend als de wapenstilstand van Cassibile.

Gekenmerkt door een enorme historische, architectonische en landschappelijke rijkdom, werd de stad Syracuse in 2005 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, samen met de rotsnecropolis van Pantalica.

-wikipedia

Categorieën: OMGEVING