De Scala dei Turchi is een klif van witte mergel die boven de zee uitsteekt langs de kust van Realmonte, in het Agrigento-gebied.

In de loop van de tijd is het een toeristische attractie geworden, zowel vanwege de bijzonderheid van de klif, wit van kleur en met eigenaardige vormen, als vanwege de populariteit die is verworven door de romans met in de hoofdrol inspecteur Montalbano, geschreven door de Empedocline-schrijver Andrea Camilleri, zijnde de denkbeeldige gemeente Vigata uit frame met Porto Empedocle.

La Scala is gemaakt van Trubi, een mergel met een karakteristieke zuiver witte kleur. Deze klif met een uniek uiterlijk staat tussen twee stranden van fijn zand en heeft een golvende en onregelmatige vorm, met lijnen die niet hard maar zacht en afgerond zijn. Om er te komen, gaat u langs de kust en klimt u een helling op die lijkt op een grote natuurlijke kalkstenen trap. Zodra u de top van de klif bereikt, omarmt het zichtbare landschap de kust van Agrigento tot aan Capo Rossello.

Scala dei Turchi is een geologisch bekende site, ook omdat het mogelijk is om op een zeer eenvoudige manier de cycliciteiten te herkennen die verband houden met de variaties van de orbitale parameters. In het bijzonder is het mogelijk om de variaties van de instraling te correleren met cycli van gemiddeld 21.000 jaar en de variaties in excentriciteit van de baan met cycli van gemiddeld 100.000 jaar. Dit heeft het mogelijk gemaakt om dateringen uit te voeren met een foutenmarge van meer dan duizenden jaren.

-wikipedia

Categorieën: OMGEVING