Agrigento, gesticht rond 581 voor Christus, rijst op in een gebied waar de verschillende volkeren die hun sporen op het eiland hebben achtergelaten zich vestigden. Reeds de thuisbasis van inheemse volkeren die handelsbetrekkingen onderhielden met de Egeïsche en Myceense, zag het grondgebied van Agrigento de opkomst van de polis van Akragas (Ἀκράγας), gesticht door Geloi van Rhodisch-Kretenzische afkomst.

Het bereikte zijn maximale pracht in de 5e eeuw voor Christus, vóór de achteruitgang die werd ingezet door de oorlog met Carthago. Tijdens de Punische oorlogen werd het veroverd door de Romeinen, die de naam in Agrigentum latiniseerden.

Vervolgens viel het onder Arabische heerschappij, met de naam Kerkent, en in 1089 werd het veroverd door de Noormannen, die het omdoopten tot Girgenti, een naam die het behield tot 1927 toen het werd hernoemd met het huidige toponiem.

Tot 1853 omvatte zijn grondgebied ook de huidige gemeente Porto Empedocle.

Het staat bekend als de Stad van de Tempels vanwege de uitgestrektheid van Dorische tempels van de oude Griekse stad in de zogenaamde Vallei van de Tempels, opgenomen in 1997 als UNESCO-werelderfgoed.

-wikipedia

Categorieën: OMGEVING