Caltagirone, ongeveer een uur van de Muur, is het stedelijke centrum gelegen tussen Oost- en Midden-Sicilië, met uitzicht op de twee grootste vlaktes van het eiland: die van Catania en Gela. Het maakte historisch gezien deel uit van de Vallo di Noto en is de leider van het district Calatino (voormalig district Caltagirone). Historisch gezien kreeg het de namen Urbs Gratissima (in het Latijn, een welkome, geliefde stad) en Regina dei Monti Erei.

Bekend om de eigenaardige en traditionele productie van keramiek, is het tegenwoordig een belangrijk agrarisch en toeristisch centrum, evenals een van de grootste stedelijke centra in het Siciliaanse achterland. Het historische centrum vol achttiende-eeuwse kerken, paleizen en villa’s gekenmerkt door de laatbarokke stijl, werd in 2002 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Vandaag beleeft Caltagirone een periode van hernieuwde ontwikkeling, voornamelijk dankzij twee grote bronnen: de traditionele productie van keramiek en het toerisme.

-wikipedia

Categorieën: OMGEVING