Een paar kilometer van La Muraglia ligt Ragusa Ibla, de oudste wijk van het historische centrum van Ragusa, een schat die bewonderd en vooral bewaard moet worden, niet alleen vanwege de historische waarde van sommige kerken en adellijke paleizen, maar ook voor het succes dat Ibla krijgt van toeristen. Ragusa Ibla is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Na de aardbeving van 1693 werd de stad van het oude Ragusa herbouwd door bouwplaatsen uit te voeren die werken, gebouwen en monumenten in de late barokstijl opleverden. Daarin zijn er 14 van de 18 monumenten van de stad Ragusa die vandaag op de werelderfgoedlijst staan.

De oude stad bevat meer dan vijftig kerken en talloze paleizen in barokstijl. In het meest oostelijke deel ligt de Giardino Ibleo en zijn er ook opgravingen van een oude stad die volgens verschillende historici geïdentificeerd zou kunnen worden met de Hybla Heraia.

In 1866 maakte de wijk zich administratief los van de rest van de stad en werd het een autonome gemeente met de naam Ragusa Inferiore, een naam die het behield tot 1922 toen het werd veranderd in Ragusa Ibla. Op 2 januari 1927, ter gelegenheid van de verheffing tot provinciehoofdstad van de stad Ragusa, werden de twee gemeenten herenigd.

-wikipedia

Categorieën: OMGEVING